Klei, dat kan je gemakkelijk zelf maken. Op internet vind je verschillende receptjes. Wij probeerden er eentje uit. 

Zelf klei maken

Klei, dat kan je gemakkelijk zelf maken. Op internet vind je verschillende receptjes. Wij probeerden er eentje uit. 

Op internet vind je verschillende receptjes om je eigen klei te maken. Wij probeerden het volgende:
- 250 gram bloem
- 100 gram zout
- 250 ml water
- 2 eetlepels olie
- voedingskleurstofWaarschijnlijk heb je alle ingrediënten in huis en kan je meteen aan de slag. Als je geen kleurstof in huis hebt, is dat op zich geen probleem. Je kan ook met de naturel versie aan de slag.

Je weegt alle ingrediënten zorguldig af. Daar kunnen de kindjes je bij helpen. Dan alles de pot in en goed mengen. Zet de pot op het vuur en warm de massa lichtjes op. Blijf ondertussen roeren.Wanneer je een dikke puree krijgt, zet je het vuur af en verdeel je de massa over verschillende potjes.Voeg bij ieder deel een druppel kleurstof toe en meng dit goed. Laat de massa nu goed afkoelen.Weet je wat zo geweldig is aan dit recept? Het kan niet mislukken... Allez, het kan eigenlijk wel mislukken, maar je krijgt het telkens weer goed. Onze klei bleef vrij lopend. We hebben bij ieder potje nog wat bloem toegevoegd. Net zoveel tot onze massa een mooie kleverige bol klei werd. Je voelt bij het kneden onmiddellijk wanneer het perfect is. De klei blijft niet meer aan je handen kleven en voelt stevig aan.

Heb je teveel bloem toegevoegd en wordt je klei helemaal droog? Niet erg, voeg gewoon wat druppels water toe en het komt weer goed.De klei was helemaal klaar om verwerkt te worden. Nu ja, het is niet echt klei. Het lijkt eigenlijk meer op plasticine, zeg maar een soort boetseerpasta. Het kneedt erg makkelijk, ideaal dus voor die kleine kinderhandjes.

We maakten samen een beertje. De 3 hoopjes klei bezorgden ons een hele namiddag boetseerplezier. Ook het opruimen achteraf ging erg vlot. De verschillende kleuren lossen elkaar terug makkelijk, zodat je geen vieze massa krijgt. We maakten terug 3 hoopjes en stopten ze in een goed afgesloten doos. We zijn benieuwd hoe lang we de klei kunnen bewaren. Als je een beetje citroensap toevoegt, zou de klei een maand goed blijven.

* snel gemaakt
* soepele plasticine
* makkelijk kneedbaar
* je eigen kleurtjes
* geen chemische producten
* goedkoop


Wij kopen even geen plastine meer, maar maken ze lekker zelf.