Op 18 december 2007 besliste de Verenigde Naties dat 2 april van dan af Wereld Autisme Dag zou zijn. Vandaag vinden allerlei evenementen en ...

Wereld Autisme Dag

Op 18 december 2007 besliste de Verenigde Naties dat 2 april van dan af Wereld Autisme Dag zou zijn. Vandaag vinden allerlei evenementen en initiatieven plaats om onze samenleving te sensibiliseren rond autisme. Meer weten? Duik dan in de boeken.

Puur 
altijd onszelf
oprecht en onvervalst 
we kunnen niet anders
authentisme
(Bron: VVA)

Mensen met autisme worden nog steeds te weinig begrepen. In 2007 werd 2 april door de Verenigde Naties uitgeroepen als Werelddag van het Autisme. Deze boeken dragen hun steentje bij aan de maatschappelijke kennisverspreiding rond autisme.'Autisme vooruit' geeft 101 aanmoedigende tips voor wie een stap vooruit wil zetten op weg met iemand met autisme zonder zich te hoeven verdiepen in allerlei theorie├źn.
Er bestaan tal van wetenschappelijke theorie├źn over autisme, maar inzicht in de aard van de problemen betekent daarom nog niet dat je ook de oplossing ervoor kent. In de praktijk moeten veel familieleden, leerkrachten, werkgevers en kennissen vaak zelf de weg zoeken in wat voor hen werkt in hun omgang met mensen met autisme.
Vandaar dit boek: een duidelijke gids in 101 tips om samen met mensen met autisme op weg te gaan. Een geruststelling voor zij die even vastzitten, een duwtje in de rug voor wie aarzelt.


AUTISME VOORUIT
Kathleen Peeters
€ 16,99
110 pagina's


Tijd is onontbeerlijk in het menselijk bestaan. Het helpt ons om na te denken over het verleden, geeft ons grip op wat er om ons heen gebeurt en wat er komen gaat. Mensen met autisme hebben het echter extra moeilijk om samenhang in de tijd te ontwaren.
Autisme en tijdsbesef richt zich tot iedereen die verduidelijking en voorspelbaarheid wil bieden aan mensen met autisme.
Aan de hand van een tienstappenplan legt auteur Steven Degrieck in 'Autisme en tijdsbesef' uit waarom tijd voor iedereen cruciaal is, en hoe we helder kunnen communiceren met mensen die problemen hebben om tijd inzichtelijk te krijgen in hun leven. Hij reikt daarbij praktische handvatten aan, waardoor je in de dagelijkse omgang onmiddellijk met mensen met autisme aan de slag kunt.


AUTISME EN TIJDSBESEF
Steven Degrieck
€ 22,99
136 pagina's

Interessant in dezelfde reeks:
* Autisme en eetproblemen (2012) http://www.lannoo.be/autisme-en-eetproblemen
* Autisme en verstandelijke beperking in de leefgroep (2010) http://www.lannoo.be/autisme-en-verstandelijke-handicap-de-leefgroepKinderen en tieners met autisme zijn buitengewoon kwetsbaar voor online gevaren. Zij zijn bijvoorbeeld vaker intensief met online computerspellen bezig en vangen sociale signalen minder goed op. Dat maakt de risico's voor hen groter. Het boek 'Kinderen met autisme veilig online', dat verschijnt in mei, laat ouders en hulpverleners zien wat de gevaren kunnen zijn en hoe je deze voor kunt zijn.
Deze praktische gids verschaft alle informatie die nodig is om het computergebruik van je kind te controleren en het te helpen op een veilige manier zijn of haar weg te vinden op websites, in chatrooms en op sociale media.
Het bevat adviezen op het gebied van controle door ouders, sociaal netwerken, grooming, cyberpesten, internetverslaving en hacken. De risico's en waarschuwingssignalen waar je op moet letten worden uiteengezet aan de hand van heldere adviezen en voorbeelden uit het dagelijks leven.


KINDEREN MET AUTISME VEILIG ONLINE
Nicola Lonie
€ 19,99
152 pagina's
http://www.lannoo.be/kinderen-met-autisme-veilig-online


Toen het jongste zoontje van Eva Van der Linden zich vragen begon te stellen over het 'anders zijn' van zijn oudere broer, ging mama Eva op zoek naar ervaringsverhalen en tips van andere brussen (broers en zussen) van kinderen met autisme. Die informatie bleek niet gemakkelijk te vinden en ze besloot zelf materiaal te verzamelen...
In 'Tussen trots en ergernis' brengt zij de getuigenissen bijeen van 22 mensen, tussen 8 en 43 jaar oud, die een broer en/of zus met autisme hebben. Het werd een reis doorheen gevoelens van trots, bewondering, aanvaarding, onzekerheid, bezorgdheid, onbegrip, ergernis. De getuigenissen zijn openhartig, soms hard, vaak ontroerend. En altijd met concreet bruikbare tips vanuit de eigen ervaringen. Geen pasklare oplossingen voor elke situatie, wel een aanrader voor wie niet altijd raad weet met wrijvingen tussen een kind met autisme en zijn brussen.
 
 

TUSSEN TROTS EN ERGERNIS
Eva Van der Linden
€ 12,50
120 pagina's
http://zoon-met-een-gebruiksaanwijzing.blogspot.be/p/boek-tussen-trots-en-ergernis.html
Van dezelfde auteur:


Wil je graag meer weten over Wereld Autisme Dag of over autisme in het algemeen, neem dan een kijkje op de website van de Vlaamse Vereniging Autisme vzw. http://www.autismevlaanderen.be/