Geluk valt niet uit de lucht. Het is ook een levenshouding: op een optimistische manier in het leven staan, je goed in je vel voelen, jezelf...

Rare vogels op zoek naar geluk

Geluk valt niet uit de lucht. Het is ook een levenshouding: op een optimistische manier in het leven staan, je goed in je vel voelen, jezelf doelen stellen en die realiseren, zin zoeken in het leven, veerkracht opbouwe, samenleven met anderen en de juiste keuzes maken. Geluk voor kinderen is een speelse zoektocht naar geluk en een warm nest. Dit doe-boek zet je aan het werk.

Leo Bormans, geluksexpert én auteur van The World Book of Happiness, schreef voorleesverhalen voor kinderen over de 10 sleutels van geluk:
* doelen
* relaties
* openheid en zingeving
* opmerken en waarderen
* mezelf zijn
* geven
* emoties
* lichaam gezond
* uitproberen
* kracht

Deze 10 peilers maken kinderen gelukkig. En als onze kinderen gelukkig zijn, zijn wij dat toch ook? Wat onze kinderen gelukkig maakt? Voorlezen. Voorlezen over geluk. Dit grote boek biedt 10 verhalen aan die je gelukkig maken, maar het boek biedt nog zoveel meer.

In ieder van de 10 verhalen speelt een andere vogel de hoofdrol: Wevervogel, Kaketoe, Albatros, Kagoe, Waterspreeuw, Bruine Hokko, Flamingo, Struisvogel, Papegaai en Branta Canadensis. Over iedere vogel krijg je, na het verhaal, wat meer informatie. Waar leeft de vogel? Hoe ziet die eruit? Hoe leven ze? En ieder vogel heeft wel een menselijk trekje dat je zal herkennen. Er wordt na ieder verhaal gevraagd of je kind de vogel zou kunnen tekenen. Dat levert gegarandeerd grappige tekeningen op! De 10 verhalen staan los van elkaar, maar vormen samen wel één wereld.  


Het boek start met een uitgebreide inleiding én 10 tips om lekker voor te lezen. Deze inleiding en tips zijn zeker en vast een meerwaarde. De inleiding geeft je wat achtergrondinformatie over de inspirerende missie van de schrijver. Maar er wordt ook aangegeven dat je niet altijd even blij en gelukkig kunt zijn. Het leven is nu eenmaal niet elke dag een feest. De 10 tips bij het voorlezen zijn praktisch en erg bruikbaar.Dit boek lees je niet snel snel of even tussendoor. Je moet er echt wel tijd voor nemen. Gezellig samen in de zetel gaan zitten en het hele grote boek openslaan voor één of enkele verhaaltjes. Na ieder verhaaltje bekijken we samen de tekeningen en praten we even na. De tekeningen zijn erg mooi. Geen felle kleuren, geen blingbling. Wel pasteltinten, grote vogels, leuke taferelen en mooie achtergronden.Het tweede verhaal gaat over Kaketoe die haar zusjes altijd afsnauwt en nooit meespeelt. Tot ze bijna ten prooi valt van een grote vogel en haar zusjes haar redden. Van dan af draait Kaketoe bij en geniet ze van de spelletjes en de aandacht van haar zussen.
Na ieder verhaaltje volgen een reeks vraagjes om na te praten. Die vragen zijn niet bedoeld als een test of een toets, ze vormen wel de kapstok voor een warm gesprek. Vijf vragen gaan over het verhaal zelf en vijf vragen gaan over het centrale geluksthema: 

Hoe ziet Kaketoe eruit?
Wat doet Kaketoe de hele dag? 
Wat doen de zusjes het liefst?
Wat wil de grote vogel doen?
Hoe jagen ze de grote vogel weg?


Waarom speelt Kaketoe niet mee met haar zusjes? 
Waarom heeft Kaketoe haar zusjes nodig?
Wanneer ben jij graag alleen?
Wat doe jij graag samen met familie en vrienden? 
Hoe kun je nog meer vrienden maken? 

Daarnaast krijg je nog twee tips om samen iets te doen:
Speel deze week verstoppertje.
Teken jezelf als een zon met enkele stralen. Aan het einde van elke straal teken je iemand die je goed kent en die je leuk vindt. Als voorlezer krijg je na elk verhaaltje de boodschap van het verhaal nog eens mee. Die boodschap is niet bedoeld om voor te lezen, maar eerder als achtergrondinformatie. Je krijgt wel een opdracht:
Vertel eens met wie jij graag iets samen doet.

Dit boek is dus zoveel meer dan een voorleesboek. Het boek zet je aan het werk: praten, lezen, denken, doen, lachen, uitbeelden, tekenen, ... De verhalen zijn één voor één inspirerend, warm en grappig tegelijk. De rare vogels spreken de kindjes erg aan. Elien wilde het boek in één keer uitlezen. Maar omdat ieder verhaal ook een nabespreking verdient, is het leuker om maar één, maximum twee verhaaltjes per keer te lezen. De verhalen doen je even stilstaan en nadenken.


Waarop ben jij trots bij jezelf?
Wat zou je kunnen doen om je droom waar te maken?
Wanneer vind jij het moeilijk om iets weg te geven of te delen?
Wanneer ben jij wel eens droevig, boos en bang?


Hoelang kun jij op één been blijven staan?
Geef deze week iets weg.
Ga op een open of hoge plek zitten en kijk naar de wolken. Welke dieren of tekeningen zie je in de wolken?
Ga deze week op zoek naar een leuk boek in de bibliotheek.
GELUK VOOR KINDEREN
Leo Bormans met illustraties van Sebastiaan Van Doninck
€ 19,99
< 6 jaar
http://www.lannoo.be/geluk-voor-kinderen