Pietsie moet altijd dansen en springen, wiebelen en wiegelen, giebelen en gek doen. Ze kan het gewoon niet helpen! Dus als ze op schoolreis...

Kietel nooit een tijger

Pietsie moet altijd dansen en springen, wiebelen en wiegelen, giebelen en gek doen. Ze kan het gewoon niet helpen! Dus als ze op schoolreis naar de dierentuin gaat, zegt haar juf: 'Geen dieren uitlachen, opjagen of plagen. En denk eraan: NOOIT een tijger kietelen!'

Het boek start heel herkenbaar. Het vrolijke meisje Pietsie kan niet stilzitten. Ze hoort voortdurend wat ze niet mag doen: aan tafel, op school, bij oma, bij familie, ... Maar Pietsie heeft het soms zelf allemaal niet in de hand. Ze weet niet altijd wat ze uitsteekt en al helemaal niet dat het eigenlijk niet mag.


Pietsie gaat met haar klas naar de dierentuin. Juf Wielewaal weet dat ze alert moet zijn voor die ontdeugende Pietsie. De juf begint aan haar opsomming: niet dit, niet dat, niet dit, niet dat, ...

'En denk eraan, NOOIT een tijger kietelen!'

'Bah!' bromt Pietsie. 'Ik mag ook niks. En wat kan er nu eigenlijk misgaan, als je een tijger kietelt?'

Terwijl alle kinderen van de klas braaf hun bokes opeten, vindt Pietsie een veer bij de vogels en holt ze naar de tijgerkooi... En je kan al raden wat daar gebeurt!Dit vrolijke boek van 32 pagina's is herkenbaar, grappig en hilarisch. De mooie en kleurrijke prenten maken het verhaal erg levendig. Elien ging helemaal op in het verhaal. Ik had er een roze veer bij genomen en gaf haar die veer toen Pietsie aan de tijgerkooi stond. Ik vroeg Elien om de tijger te kietelen met de veer, net zoals Pietsie zou doen. 'Nee, mama, de juf heeft toch gezegd dat dat niet mocht.', zei ze plichtsbewust. Groot was haar verbazing dat Pietsie de tijger toch kietelde. We moesten hard lachen om wat er toen gebeurde. Middenin het boek, zitten 2 flappen. Je krijgt 2 dubbele 'uitklappagina's' om in beeld te brengen wat er gebeurt als je toch een tijger kietelt. Geloof ons: Pietsie zet de hele dierentuin op stelten.


En dan verwacht je toch dat Pietsie haar lesje geleerd heeft? Maar nee hoor. Dit eigenwijze meisje wil op het einde nog wel eens weten wat er gebeurt als je een ijsbeer kietelt... Pietsie toch!


Met dit grappige prentenboek verveel je je geen moment. De mooie prenten vertellen het verhaal. Er is weinig tekst, en soms moet je zelfs helemaal niet voorlezen. Want vanaf de 2de keer dat je het boek samen inkijkt, wordt het boek voor je voorgelezen. Het mooie verhaal is geschikt voor nieuwsgierige en ontdeugende kleuters (zijn ze dat niet allemaal?).

Ohja, de 2de keer toen we het boek lazen, nam Elien de pluim en... kietelde ze de tijger! Ook al had juf Wielewaal gezegd dat het niet mocht. En weet je wat er toen gebeurde?

KIETEL NOOIT EEN TIJGER
Pamela Butchart met illustraties van Marc Boutavant
€ 14,99
0-3 jaar
http://www.wpg.be/kietel-nooit-een-tijger