Elien is zot van dieren, vieze insecten inbegrepen. We vonden leuke korte animaties over het leven van insecten zoals mieren, bijen, spinnen...

Insecten praten niet

Elien is zot van dieren, vieze insecten inbegrepen. We vonden leuke korte animaties over het leven van insecten zoals mieren, bijen, spinnen, ... Waanzzzzinnig leuk om te zzzzzzien!

Iedere dag kijkt Elien naar één kort filmpje op de tablet. Ze heeft zo haar periodes: een Plop-periode, een Maja-periode, een Piet Piraat-periode, maar onlangs kwam papa thuis met een goede tip. Een Franse collega had hem de reeks Minuscule aangeraden, een Franse video-animatie serie. Sindsdien kijkt Elien elke dag, zonder fout, naar één afleveringetje. Ze vindt het geweldig. En mama en papa? Die zitten op de eerste rij om mee te kijken.


De animaties spelen zich af in het landelijke Frankrijk. Verlaten weggetjes, een oud landhuis, uitgestrekte weilanden, maar evengoed in de riolen, goten en vuilnisbakken. Wat vooral erg indrukwekkend is, is dat deze diertjes in de echte wereld rondkruipen. Je hebt niet het gevoel dat je naar een animatie of een tekenfilm kijkt. Het lijkt eerder een documentaire waarin de diertjes waanzinnige dingen meemaken. Je kan het zo gek niet bedenken, of het gebeurt.De mieren zijn op zoek naar een manier om een noot open te krijgen en vinden een petanquebal, de bij wil zo snel mogelijk nectar en vliegt erom naar de bloemenwinkel, de spin probeert een ventilator af te zetten, het lieveheersbeestje daagt de vliegen uit, een slak ontmoet een plakbandhouder, ... Iedere aflevering, van zo'n 5-tal minuten, is telkens hilarisch en vaak ook zo ontroerend.


De hoofdrol wordt vertolkt door lieveheersbeestjes, vliegen, mieren, spinnen en/of slakken. De gastrollen worden gespeeld door muggen, vlinders, rupen, mestkevers, libellen, bijen en wespen. De diertjes komen echt tot leven.

In de kortfilmpjes wordt niet gesproken. Uiteraard, want insecten praten niet... Je hoort wel de omgevingsgeluiden en de typische insectengeluiden. De muziek is ook erg leuk.

Er bestaan verschillende reeksen met telkens een twintigtal afleveringen. Je vindt de meeste ervan op Youtube. In januari 2014 werd ook een eerste langspeelfilm uitgebracht: Minuscule: Valley of The Lost Ants, een film van 89 minuten. Wanneer Elien zich langer dan 5 minuten kan concentreren, gaan we die zeker eens bekijken!

Foto's:
Minuscule

Meer info:
www.minuscule.tv