"Maandag wordt het droog en gedeeltelijk tot soms nog zwaarbewolkt. Dinsdag wordt, na het oplossen van lokale mistbanken, een vrij zonn...

Rik en de lente

"Maandag wordt het droog en gedeeltelijk tot soms nog zwaarbewolkt. Dinsdag wordt, na het oplossen van lokale mistbanken, een vrij zonnige en zachte dag met maxima vlot richting 15 graden." Het duurt nog een weekje voor de lente officieel begint, maar het ziet ernaar uit dat we zolang niet hoeven te wachten. Zeker niet met het zoekboek van Rik in huis!


Hallo, ik ben Rik.
Kijk je mee naar de paasbloemen en de kuikentjes?
Dit is mijn ondeugende poes Sam.
Ze heeft drie kleintjes gekregen, schattig hé? Ze hebben zich op elke pagina verstopt.

Heb je ze allemaal gevonden? Lees dan snel de vragen en ga op zoek tussen de groene blaadjes, de 
lentebloesem en de diertjes.
Wijs dan de antwoorden aan op de grote tekeningen.Het grote zoekboek van Rik bevat 11 mooie zoekbladen. De verschillende thema's zijn erg herkenbaar voor de kinderen: werken en spelen in de tuin, lente in de klas, de moestuin, lenteschoonmaak, paaseitjes, ... De tekeningen zijn kleurrijk en vrolijk. Je kan er naar blijven kijken.

Iedere pagina start met een korte voorleestekst. Dan kan je op zoek gaan naar mama poes en haar 3 kleintjes die zich verstopt hebben op elke pagina. En daarna kan je de 5 opdrachtjes oplossen: zoeken, tellen of vraagjes beantwoorden. Er zit veel variatie in de opdrachtjes.

Tel de bloemen. Welke zijn de tulpen en welke de paasbloemen?
Vind jij de schaar?
Welke vier groenten heeft Rik met zijn papa gezaaid en geplant?
Een eendje is zijn mama kwijt. Vind je het terug?
Zoek de vijf chocolade kipjes.


De eerste keer toen we het boek lazen, waren we 45 minuten bezig. Elien ging zorgvuldig op iedere pagina op zoek naar alle poesjes en wilde dan alle bijhorende opdrachtjes oplossen. We waren dus even zoet. Maar het boek verveelde daarbij geen moment.


De dag daarop liep Elien 's morgens meteen naar de boekenmand en ze koos voor... Rik en de lente. We gingen opnieuw aan de slag met dit doe-boek. Dat maakt het boek zo leuk: het is een ontzettend interactief boek. Het is enerzijds een voorleesboek, maar je kan ook wegdromen bij het bekijken van de mooie tekeningen, samen op zoek gaan naar details, het tellen inoefenen en samen praten over de herkenbare onderwerpen. 

Het zoeken gaat telkens vlotter. Ongelooflijk toch hoe goed die kinderen alles onthouden. Toen ik een vraagje oversloeg, maakte Elien me daar dan ook meteen attent op. 'Mama, ik moet de kous van Rik nog zoeken!'

ZOEKBOEK Rik en de lente
Liesbet Slegers
€ 10,99