Oink, wat is dat, een stadsboerin?!? Awel, dat is een boerin in de stad! 

Ken jij de BRUL-andijvie of de sojaSEUT

Oink, wat is dat, een stadsboerin?!?
Awel, dat is een boerin in de stad! 


Uitgeverij Vrijdag was mij, tot voor kort, volledig onbekend. Jammer eigenlijk, want ze hebben wel wat leuke jeugdboeken. Eén van die boekjes, is De Stadsboerin.De Stadsboerin is een boek over tuinieren, koken en knutselen op de maat van gezonde groenteliedjes. Bij het boek zit een cd met mooie verhaaltjes en geweldige liedjes. Het is niet zomaar een boek. Het is een kijk-, maar vooral doeboek.

Het boek is opgedeeld in de 4 seizoenen. De rode draad doorheen het boek zijn de avonturen van de Stadsboerin en Knorretje, het schattige varkentje dat op een dag in haar postmand gelegd werd.

Ieder seizoen krijgt z'n eigen verhaaltjes, liedjes, gedichtjes, receptjes en knutseltips.
In de winter lokken we vogels, eten we spruitjes en worteltjes.
In de lente maken we een lente-liefdesdrankje en een aardbeiensmoothie, we bouwen een insectenhotel, kweken plantjes en maken straffe broccolisoep.
In de zomer maken we hapjes, vliesiroop, een taart voor de buurvrouw, chocolade ijspralines.
En in de herfst maken we onze brooddoos blij, worden we weer helemaal beter van ons ziekendrankje en eten we veggie.

Vandaag hadden Elien en ik een instant lentegevoel. Het zonnetje scheen, de lucht was blauw, de vogeltjes fluitten. En wij trokken onze laarzen aan. Hop, naar buiten. Mét het boek De Stadsboerin.


Elien had zin om pompoenen te kweken. Mama maakte deze week pompoensoep en had dus nog enkele pitten in huis. De kweekpotjes, die maakten we zelf. Deze voormiddag liet mama zich inspireren op de lezing van Green Evelien. We testten het meteen uit.
http://wordpress.bespaarenergie.com/zelf-kweekpotjes-makenVoordelen van een wc-rolletje als kweekpotje? Het is gratis, je hebt geen afval en je kan het plantje met wc-rolletje planten, want dat verteert gewoon in de grond. We wilden onze grijze kweekpotjes toch wat pimpen en haalden onze stiften boven.

Daarna konden we aan de slag. We volgden de werkwijze uit het boek.

* Vul een klein turfpotje of half wc-rolletje met aarde.
* Was de pitjes en laat ze goed drogen tussen 2 velletjes keukenrol.
* Plant ze dan voorzichtig met het puntje naar boven in een klein turfpotje of half wc-rolletje.
* Geef ze regelmatig water, maat niet te veel.
* Na een tijdje zal er een kiempje komen piepen. Als het plantje 4 blaadjes heeft, kan het in een grotere pot of buiten in de grond. Wij zijn benieuwd naar onze pompoenen!


Elien vond het planten geweldig en bladerde in het boek op zoek naar een ander leuk opdrachtje. Een insectenhotel!


We hadden dit niet voorbereid en hadden dus niet het nodige materiaal in huis. Dan maar improviseren. Wat denk je van een leeg mandarijnen-kistje? We gingen op zoek naar takken in onze tuin. Die werden allemaal verzameld en zorgvuldig in het kistje gestopt. (We vonden zelfs de 'grootste tak van de hele wereld' in onze tuin!)

Alle takjes (of buisjes) moeten op elkaar gestapeld worden. Maar Elien houdt niet zo van stapelen en propte ze er allemaal netjes in. Klaar! Benieuwd wat de insecten van ons insectenhotel gaan vinden.


Dat wij fan zijn van het boek, dat is ondertussen al wel duidelijk, denk ik? Ook de cd is ge-wel-dig. De cd van Lady Angelina, met special guests Slongs Dievanongs en Irène Vervliet van Benidorm Bastards bevat 12 meezingliedjes over groenten, dieren en jarig zijn. Het spruitjesstoemplied of Broc & Coli, echte hits! Elien zet de cd regelmatig op en dan weergalmen de vrolijke groenteliedjes door het huis. Het doet je zin krijgen in spruitjes, ook al lust je die misschien niet. En bij het refreintje van Broc & Coli kan je echt niet blijven stilzitten.

Broli Coli schattibolli broccoli
Koeli broeli zoetisnoeti hartediep
schattibolli Snoepi poepi lieveling!
kakapipi drollibolli
scheetibeeti brotti protti 
noemen ze mekaar sindsdien!
(En iedere keer hilariteit alom: "mama, die zegt kaka, pipi, drolli, scheeti, ...")

Dit boek is een aanrader voor iedereen die graag kookt, graag zingt, graag eet of graag in de tuin werkt (ook al is dat een kleine stadstuin).


De Stadsboerin
Lady Angelina
€ 22,50